Göra eget Ghee…

Att göra eget ghee är enkelt. Dock kräver det att du är hemma en stund för att kunna passa kastrullen vid spisen.

GheeVad är Ghee?

I korthet kan man säga att Ghee är långkokt smör. Under kokning delar sig smöret och man tar tillvara den klara delen av smöret medan skummet och bottensatsen silas bort.

Vad används Ghee till?

Ghee är en ingrediens som ofta används i indisk matlagning. Men Ghee är mer än så. Ghee är ett bra alternativ för dig som inte äter mjölkprotein. Under kokning kokar nämligen det vatten som finns i smöret bort samtidigt som fetterna från smöret separeras och silas bort. Det gör att Ghee lämpar sig bra för dig som inte äter mjölkprodukter. Du kan använda ditt Ghee som ersättning till smör och även steka i det.

Kan man köpa Ghee?

Javisst. Du kan köpa Ghee i välsorterade livsmedelsbutiker. Dock är det betydligt dyrare. En liten burk på 200 g kostar ca 70 kr. Genom att följa receptet här under får du en stor burk (typ honungsburk) när du använder 500g smör – dvs till en kostnad av ca 30 kr.

Hur kan man göra eget Ghee?

Här kommer ett recept med bilder.

Saker att tänka på:
1) Använd riktigt smör (inte margarin)
2) Låt inte smöret koka för hårt. Det ska sjuda försiktigt. (annars kan det brännas)
3) Rör inte om i smöret. Smöret ska dela sig och det som samlas i botten ska ligga där.

IMG_0751

1. Det här behöver du:

Ingredienser: 500 gr smör
Utrustning: 1 kastrull, 1 glasburk med lock (t.ex. honungsburk), en soppslev, kaffefilter eller annat filter

IMG_0752

2. Gör såhär:

Ta fram en kastrull. Lägg i 500 gr smör. Sätt på plattan på medelvärme. När smöret smält och blivit varmt sänk till lägsta temperatur så att smöret bara puttrar försiktigt. Det ska inte brännas i botten.

Låt smöret koka utan att röra om. Efter ca 1 timma kan du se att det bildas ett skum ovanpå. När detta skum blir ljusbrunt är det dags att stänga av plattan.

IMG_0746

4. Ta en matsked och skumma av ytan så att det svagt ljusbruna skummet kommer bort. Nu ser du förhoppningsvis en klar vätska.

5. Du ser också att det ligger en del partiklar i botten. Det ska vara så. 🙂

6. Ta fram en soppslev i metall.

7. Ta fram den väl diskade glasburken. Sätt en melittatratt + ett återanvändbart kaffefilter ovanför glasburken och sleva försiktigt i den klara lösningen.

IMG_0750

8. När allt är filtrerat är ditt Ghee nu färdigt.

IMG_0755

9. Sätt eventuellt i vattenbad för att svalna.

10. Förvara din Ghee i kylen. Den har god hållbarhet och håller flera månader.

Ghee

OBS! Färgen ändras när Ghee:n svalnar.

IMG_0759

Du har nu rent smörfett som du kan använda istället för smör. Funkar även utmärkt att steka i.

Lycka till!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail