Sommartårta
Sommartårta är en frasig och fin tårta som du bakar i långpannan. Somrigt och gott! Bra när det vankas många gäster till student eller skolavslutning. Dekorera efter egen fantasi med jordgubbar eller annat färgglad frukt eller bär.
Sommartårta
(8-10 pers)
Tårtbotten:
50 g margarin
1,25 dl socker
3 äggulor
0,75 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 msk mjölk
100 g hackade nötkärnor
Maräng:
3 äggvitor
1,5 dl socker
Fyllning:
Vispgrädde (1,5 – 3 dl)
Jordgubbar (efter tycke och smak)
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Klä en långpanna/braspanna med smörpapper.
3. Blanda smör och socker. Rör i gulorna och därefter mjöl blandat med bakpulver. Rör i mjölken.
4. Häll smeten i långpannan och strö hälften av de hackade nötterna över.
5. Vispa äggvitorna till marängen hårt. Blanda i socker och bred smeten över sockerkaksbotten. Strö över andra hälften av nötterna.
6. Grädda i ca 30 min i nedre delen av ugnen.
7. Dela kakan i två lika stora bitar. Lägg den ena som botten på ett tårtfat. Bred över grädde och ev delade jordgubbar. Avsluta med att lägga andra halvan ovanpå. Garnera med hela jordgubbar ovanpå.
Tips. Tänker du göra en riktigt stor tårta. Baka då receptet 2 ggr och lägg helt enkelt den ena botten på den andra.