Baktips småkakor
Baktips småkakor hittar du här. Småkakor är ofta enkla att baka. Det finns dock några saker du bör tänka på.
Jäsmedel
Viktigt är att du fördelar bakpulver, bikarbonat eller hjorthornssalt i allt mjöl så du får jäsmedlet jämnt fördelat i din kaksmet.
Bakplåt
Tänk också på att bakplåten måste smörjas innan du lägger på kakorna. Använd annars gärna bakplåtspapper så behöver du inte diska plåten lika intensivt efteråt!
Värmen
Ofta bakas småkakor inte på så hög värme. Men när receptet föreskriver att du bakar på hög temperatur eller när kakorna du bakar är tunna (t.ex. pepparkakor) krävs det att du bevakar kakorna i ugnen hela tiden – annars riskerar du bränna dem. Det går på några sekunder bara. Så se till att ha koll på ugnen.
Bearbetning
Det sägs att vissa mördegar (mjöl, socker, margarin) inte ska bearbetas för mycket för då blir kakorna torra och alltför kompakta. Jag har själv inte råkat ut för detta, men kanske ska man inte låta matberedaren köra allför länge efter det att degen är blandad och klar.
Lycka till med småkaksbaket!