Vaniljbullar
Vaniljbullar är bullar av vetedeg fyllde med en god vaniljkräm. Fantastiskt goda men kräver lite mer arbete än vanliga kanelbullar.
Vaniljbullar
ca 18 st ( beror på hur stora du vill ha dem)
Vetedeg:
2,5 dl mjölk
100 g margarin
25 g jäst
1 ägg
0,25 tsk salt
1 dl socker
ca 1 l vetemjöl
Fyllning:
2 dl grädde
2 msk vetemjöl
2 äggulor
1 msk socker
2 tsk vaniljsocker
ELLER
1 sats marsankräm (pulver)
1. Smula ner jästen i en skål. Smält smör och sätt till mjölk till fingervarm vätska. Häll denna över jästen och rör till dess att jästen är löst.
2. TIllsätt ägget salt och socker och slutligen vetemjölet.
3. Låt vetedegen jäsa 30 min.
4. Blanda under tiden fyllningen – allt utom vaniljsockret i en kastrull. Låt blandningen sjuda och tjockna under omrörning. Låt krämen svalna och sätt till vaniljsockret.
5. Kavla ut degen. Forma runda bollar och kavla ut varje boll till en rund platta. Lägg i 1 msk vaniljkräm mitt på. Gör ett knyte och lägg bullen med skarven nedåt i en pappersform.
6. Jäs på plåt ca 40 min.
7. Grädda i 250 grader i 8 minuter. Direkt efter bakningen penslar du bullarna med lite smält margarin och doppar dem sedan i socker.