Semlor eller Fastlagsbullar
Semlor äter vi i huvudsak under perioden efter jul och framåt vårkanten. I vissa delar av landet kallas de fastlagsbullar utifrån den tid de är aktuella. Här kommer ett bra recept. Du kan variera jästiden beroende på hur mycket tid du har till ditt förfogande. Tänk på att ju längre jästid i bunken – desto luftigare bullar.
Baktips: Tycker du om semlor med kardemummasmak? Sätt då till malen kardemumma i degen innan du blandar i mjölet.
Semlor eller Fastlagsbullar
50 g jäst
0,5 tsk salt
1 dl strösocker
100g margarin
3 dl mjölk
1 ägg
0,5 tsk hjorthornssalt
ca 1 liter vetemjöl
1. Smula ner jästen i en bunke. Strö över salt och socker.
2. Smält margarinet och blanda det med mjölken. Se till att vätskan är fingervarm.
3. Häll över lite av vätskan så att jästen löser sig. Häll därefter i resten av degspadet.
4. Blanda ner ägget.
5. Rör ner hjorthornssaltet i litet av mjölet och sätt till mjölet. Spara lite av mjölet till utbakningen.
6. Låt degen jäsa i bunken i 10 min – 1 timma
7. Vänd upp degen på bakbordet. Dela degen och forma 12-20 runda bullar (beroende på om du vill ha stora eller små semlor)
8. Lägg bullarna på bakplåtspapper på plåt. Jäs dem ordentligt (minst 40-45 min)
9. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 225 grader under 5-10 min. Passa dem noga så att de blir lagom gyllenbruna.
10. Låt bullarna svalna. Skär av locket. Gröp ur och fyll bullarna med färdig mandelmassa eller med hemgjord fyllning. Vispa grädde och lägg på rikligt. Lägg på locket och sikta florsocker över.
Hemgjord fyllning:
Inkrom från bullarna
0,5 – 1 dl uppvärmd het mjölk
2 dl mald sötmandel (skala om du vill ha en vit fyllning)
1 dl socker
1. Häll varm mjölk över inkråmet.
2. Mal mandel och blanda med sockret.
3. Rör ner mandelblandningen i mjölkblandningen.
Visste du att man gärna äter fastlagsbulle med varm mjölk över serverat i en djup tallrik i Skåne. Mjölken skall vara smaksatt med lite vaniljsocker. Prova gärna som efterrätt.