Lussekatter
När det är luciatider är det trevligt att baka egna lussekatter. Här hittar du ett gott recept innehållande saffran. Saffran kan uteslutas och man kan krydda degen med t.ex. kardemumma istället.
Lussekatter
100-150 g margarin eller smör
50 g jäst
5 dl mjölk
1 dl socker
1/2 tsk salt
ca 1,5 liter vetemjöl
2 pkt saffran, (1g)
1-2 ägg
1 ägg för pensling
Dekoration: Russin
Gör så här:
1. Smält fettet. Tillsätt ljummen mjölk (37 grader)
2. Smula ner jästen i degbunken. Häll i lite av degspadet och rör om tills jästen är upplöst.
3. Lös upp saffranet med lite av degspadet. Häll i.
4. Tillsätt resten av degspadet, sockret, saltet, uppvispat ägg och det mesta av mjölet.
5. Arbeta degen tills den släpper bunken och tillsätt ev mera mjöl.
6. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa övertäckt i ca 1 timme.
7. Häll upp degen på mjölat bakbord och knåda den till en till en lätt, smidig och ganska lös deg. Forma till lussekatter
Pensla med ägg och garnera med russin.
Grädda mitt i ugnen 8-10 min 225-250 grader.