Kalljästa bullar
En klar favorit är kalljästa bullar. De blir lite annorlunda i degen och det gör dem lite mer wienerbrödslikande, lite annorlunda och extra goda. Jag tror att detta är ett ganska gammalt recept.
Kalljästa bullar
Ca 30 st
200 g smör eller margarin
2 dl kall mjölk
50 g jäst
2 msk socker
6 dl vetemjöl
Fyllning
50 g smör eller margarin
2 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
Pensling
1 ägg
pärlsocker och/eller hackad mandel
1. Värm margarinet och blanda med mjölken. Häll den fingervarma vätskan över jästen.
2. Blanda i socker och mjöl. Arbeta samman till en smidig deg.
3. Kavla ut degen. Blanda samman fyllningen.
4. Skär ut i trekanter. Lägg en klick fyllning på varje trekant. Vik ihop bullarna och lägg dem i pappersformar.
5. Låt bullarna jäsa i över natten i kyl eller sval (eller minst 2 timmar i rumstemperatur). Ta ut bullarna ur kylen ca 15-20 minuter innan de skall gräddas. Pensla med ägg och dekorera med pärlsocker och eventuellt med hackad mandel.
6. Grädda i 250 graders ugnsvärme i 8-10 minuter.