Briosher – Franska briosher

Detta recept på franska briosher ger goda bullar som smakar utmärkt till kaffe eller te. Jättegoda nybakade. Receptet är dock ganska stort. Frys därför in de bullar du inte tänker äta på en gång. Jättegott att ta fram, värma i micron eller i ugnen så att de blir lite ljumna.


Briosher – Franska briosher

briosher50 g jäst
1,5 dl socker
0,5 tsk salt
2 dl ljummen mjölk
2 ägg
ca 1 liter mjöl
400 gr margarin

1. Blanda allt utom margarinet i nämnd ordning. Se till att jästen löser sig ordentligt i degvätskan innan du blandar i ägg och mjöl.

2. Låt jäsa 1 timma

3. Kavla ut degen. Lägg på margarinet i tunna skivor. Vik ihop degen och kavla sedan ut igen, vik ihop degen. Upprepa detta 2-3 gånger.

4. Låt degklumpen med det inkavlade margarinet jäsa i 3 timmar

5. Tag upp degen på bakbordet. Baka ut till bullar, eller platta helt enkelt till degen och skär upp i lagom stora bitar. Lägg i bullformar eller på bakplåtspapper på plåt.

6. Låt bullarna jäsa 20-30 minuter.

7. Pensla eventuellt med ägg innan tillagning – eller riv en god ost ovanpå.

8. Grädda i 225 grader i 5-10 minuter. Tiden beror på hur stora bullar du gör.

OBS! Du kan göra små bullar (som du ser på bilden) eller lite längre avlånga bullar efter eget tycke och smak. Större bullar innebär längre baktid.


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail