Hemlagad kola

Att göra hemlagad kola är trevligt. Det kräver lite passning men till största del står kolan och puttrar på egen hand och du behöver bara titta till den emellanåt. Här hittar du tre recept på hemlagad kola: gräddkola, chokladkola och 5-minuterskola.


Gräddkola

2,5 dl grädde
3 dl socker
1 msk sirap
1 msk smör
1 msk vaniljsocker

Koka grädde och socker till dess att massan börjar bli tjock. Sätt till sirap, smör och vaniljsocker. Låt sedan kolan koka sakta till den vid prov i kallt vateen är lagom hård och seg.

Häll upp på väl smord plåt eller form. Låt svalna och skär sedan i fyrkantiga biter och förpacka i kolapapper.

Hemlagad kolaChokladkola

4 dl socker
2,5 msk sirap
4 dl grädde
4 msk kakao

2 msk smör

Blanda allt utom smör i en tjockbottnad gryta. Koka sakta (rör ibland) till dess att kolan är lagom hår och seg. Tag av grytan och häll upp på väl smord plåt eller form. När kolan svalnat – skär i fyrkantiga bitar och förpacka i smörpapper eller kolapapper.


5-minuters-kola

1 dl sirap
3 tsk kakao
1,5 dl socker
2 msk smör

Koka upp kolan – låt den sen koka i fem minuter under omrörning. Häll upp på en smord plåt. Låt stelna och förpacka sedan.

OBS! Chokladkola och Gräddkola tar längre tid att göra men blir också mycket godare än den sistnämnda.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail