Tips om brödbak
Tips om brödbak hittar du här.
Bröd kan bakas på många olika sätt. Det finns tusentals recept att välja mellan. Brödbak har funnits sedan lång tid tillbaka. Bröd har bakats med olika ingredienser. I svåra tider har man till och med bakat bröd på trädens bark.
Råvaror
Idag finns det många olika spännande mjölsorter att välja på. Vi kan baka på finmalet mjöl, grovmalet med eller utan skal och på kross. Ibland väljer man också att baka på hela korn, tex i danskt rågbröd. Det finns också lite mer ursprungliga mjölsorter såsom dinkelmjöl att köpa i affärerna.
Det finns både torrjäst och jäst som levande kultur att köpa i varje livsmedelsbutik. Förr hade man inte denna möjlighet och använde sig då av andra tekniker. Med hjälp av surdeg lyckades man få igång jäsning och fick på så sätt ett gott och luftigt bröd. Denna process var dock mer tidskrävande än då vi idag använder oss av modern jäst. Denna teknik har dock fått en viss renässans hos de som är brödentusiaster.
Bröd kan smaksättas på olika sätt. Man kan sätta till kryddor, kummin, torkad frukt eller saffran, men man kan också använd torkade tomater eller oregano. Om man vill experimentera kan man prova med bananer eller annan frukt. Russin är traditionellt och vanligt i vörtbröd och lingonbröd. Ja, lingonsylt kan också vara gott att använda i bröd. Sedan finns det en mängd fröer. Linfrö, solrosfrö, sesamfrö eller vallmofrö – alla möjliga att användas i brödbak.
Att lägga på ost ger oss ostbröd eller ostfrallor. Vi kan använda salt ovanpå för att få lite annan karaktär på bröder/bullarna. Ja, det är möjligt att variera bröd i det oändliga.
Baket
Brödbak kräver viss tid. Många svenska brödrecept bygger på att man använder mycket jäst, t.ex. 50 g jäst till 5 dl vätska. Då jäser man brödet snabbare (t.ex. 30 +30 min) och tiden för brödbaket minskas därmed. Detta kan verka bra, men risken med att använda mycket jäst är att man får jästsmak i brödet, vilket inte är så kul. Ibland kompenserar man detta genom att krydda med kummin. Då märks inte jästsmaken.
Jag väljer gärna att halvera jästen och förlänga jästiden (60 + 30 min). Detta är dock något man får prova sig fram till och man får vara beredd på att det kan ta mer tid. En erfarenhet är dock att lång jästid ger godare bröd. Det är möjligt att jäsa bröd flera timmar, men då får man anpassa mängden jäst. Lite jäst innebär att man slipper jästsmak i brödet.
De recept du hittar på denna webbsida ger dig tydliga anvisningar för hur du bakar brödet. När man börjar baka bröd är det bra. När man bakar bröd ofta kan man experimentera sig fram till nya kombinationer genom att utgå från ett recept som man trivs med och ändra lite på detta.
Att tänka på
- Använd inte gammal jäst.
- Degvätskan får inte vara för varm när du löser upp jästen. Då riskerar jästsvamparna att dö. Regeln är: hellre för sval än för het degvätska. Det enda som kan hända om du använder för sval degvätska är att det tar lite längre tid innan jäsningen kommer igång. Jäs då bröden istället en extra stund.