Grovt rågbröd

Ett recept på ett riktigt gott grovt rågbröd som mår bra av att ligga till sig ett par dygn efter gräddning. Då smakar det riktigt bra. Receptet ger ett stort bröd.


Grovt rågbröd

1. Blanda ihop (i nämnd ordning):

25 gr jäst (ett halvt paket)
l msk salt
1 msk honung
2 dl naturell yoghurt
0,5 l ljummet vatten
l liter grovt rågmjöl

2. Låt degen stå i i degskålen övertäckt med bakduk eller plastfolie i rumsvärme ca 1 dygn.

3. Efter ca 1 dygn – blanda i följande:

3-4 dl vetemjöl
l-2 msk kummin (eller fänkål eller anis om du föredrar det)

4. Blanda ihop i degskålen. OBS! Du ska inte knåda degen på köksbänken.

5. Smörj och mjöla 1 stor brödform.

6. Lägg ner den kladdiga degen i formen. Strö på lite vetemjöl och jämna till degen med en stekspade.

7. Jäst sedan degen i formen i 1-2 timmar.

8. Grädda sedan i 200 grader i ca 1 timme. (Grädda brödet långt ner i ugnen.)

9. Tag ut ur ugnen, häll brödet ur formen och grädda det sedan 10 min till med botten upp.


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail