Lingonbröd
Lingonbröd är ett gott saftigt bröd som du inte behöver knåda på bakbordet utan istället bearbeta snabbt ihop ingredienserna. Serverades på 80-talet (kanske fortfarande?) hos Restaurang Källaren Diana i Stockholm.
Lingonbröd
1. Blanda ihop följande ingredienser:
1 dl rågkross
0,5 dl vetekli
0,5 dl linfrö
1 dl lingonsylt
1,5 dl russin
3 tsk salt
3 tsk kummin
5 dl ljummet vatten
2. Låt stå över natten
3. Tillsätt:
5 dl hett vatten
2 pkt torrjäst
ca 2 l vetemjöl
OBS! Tänk på att blanda ut torrjästen i en del av vetemjölet
4. Blanda ordentligt.
5. Låt jäsa ca 20 min.
6. Forma 4 limpor. Lägg dem på bakplåtspapper på två plåtar. Täck med lite vetemjöl och låt bröden jäsa i ca 30 min.
7. Grädda i 225 grader i ca 30 min. Grädda bröden längst ner i ugnen.