Marsipan och mozartkulor
Marsipan och mozartkulor? Javisst är det gott att göra godis baserat på mandelmassa. Här kommer ett par recept och lite inspiration. Mozartkulor är gott.
Marsipanfigurer
Tillbehör (efter tycke och smak):
röd, gul eller grön hushållsfärg
mörk choklad
nougat
kokos
kakao
rostade hasselnötter
pistagemandel
mandel
valnötter
För att lyckas med marsipanfigurer gäller det att använda sin fantasi! Du kan till exempel färga marsipanen med några droppar karamellfärg, om du vill. Tänk då på att röra ordentligt så att marsipanen får en jämn och fin färg.
Prova att forma kulor och andra figurer av marsipanen. Dekorera gärna med choklad, kokos, mandel m m. Du kan också smälta choklad i vattenbad och sedan doppa marsipanfigurerna i denna.
Värt att veta om…
Marsipan är sötad och ofta färgad och anses finare än mandelmassa. Skillnaden är att marsipan innehåller mer socker, men även ibland lite bittermandel. Marsipan används i finare bakverk t.ex. i princesstårta. Svensk marsipan består ofta av 75% socker och 25% mandel.
Mandelmassa består av 50% socker och 50% mandel.
Marsipankulor typ ”Mozartkulor”
Mjuk nougat (Odense Nougat)
Mandelmassa
Mörk choklad
Dela nougaten i små fyrkantiga bitar (1,5 * 1,5 cm) och rulla dem till kulor. Dela mandelmassan i bitar och kavla ut dessa så att det är möjligt att ”slå in nougatbitarna i ett paket”. Smält den mörka chokladen. Doppa därefter bullarna i chokladen och låt stelna på en bricka klädd med bakplåtspapper. Förvaras svalt.
OBS! Du kan variera utseendet genom att prova med annan choklad utanpå, t.ex. vit choklad, apelsinchoklad m.m.